Barra

Сайт міста Бровари

Вважається, що солодка їжа, якщо її сильно охолодити, втрачає для нас свою смакову привабливість. Цей феномен відомий давно, але механізми, що стоять за ним, погано вивчені. Недавні дослідження, проведені на улюбленому об’єкті молекулярних біологів – мушках-дрозофілах, дали несподівані результати: головний «термодатчик» солодкої їжі виявився у них в рецепторах, чутливих до гіркого смаку Привабливість їжі залежить від багатьох факторів: запаху, смаку, текстури (наприклад, м’яка текстура цукрової вати здається нам набагато апетитніше, ніж тверді гранули цукру, з яких її роблять), поживності і .

.. температури.

Відомо, що у людини при низьких температурах сприйняття солоного і кислого може загострюватися, а ось солодкого – знижуватися. Солодкий смак їжі інформує про її високої поживності, тому багато живі істоти, від комах до ссавців, мають відповідні смакові рецептори. Дослідники з США та Японії використовували плодових мушок Drosophila melanogaster для вивчення механізму зміни харчового поведінки на холоді.

Голодним мухам пропонували зразки сахарози різної температури, від 23 до 17 °С, поміщені на кінчик терморегульована зонда, і прагнення мухи з’їсти «ласощі» оцінювали по витягуванню хоботка. З’ясувалося, що дрозофіли не надто люблять холодний цукор: навіть у дуже голодних особин зниження температури зразка істотно зменшувало частоту хоботковой реакції. Несподіваним виявився інший факт: активність чутливих до солодкого смаку рецепторних нейронів мух не змінювалася в залежності від температури.

Відомо, що рецептори до солодкого в таких ссавців, як миші, реагують на холод безпосередньо. Вчені припустили, що у дрозофіл температура впливає на аналогічні рецептори не прямо, а через інші типи нейронів. Пригнічуючи активність різних класів нейронів, вдалося з’ясувати, що холод активує у мух рецептори, чутливі до гіркого смаку, а також механорецептори, що реагують на текстуру об’єкта.

Спільна активація цих рецепторів пригнічує у дрозофіл привабливість холодного «солодкого». Подальші дослідження показали, що при низьких температурах в «гірких» нейронах дрозофіл активізується один з білків родопсинов, які раніше пов’язували тільки з зором, а в останні кілька років і з роботою інших органів почуттів. У разі мутації В гені, що кодує цей білок, потяг до солодкого на холоді не пропадало.

 Вчені довели, що ця роль родопсину не залежить від освітлення, і припустили, що він працює в «гірких» нейронах як прямий термодатчик. Активація «гірких» нейронів знижує апетит мух як сама по собі, так і шляхом впливу на проміжні Гамкергічні нейрони, які продукують нейромедіатор, який бере участь у процесах центрального гальмування. На думку дослідників, плодові мушки уникають холодної їжі тому, що при низьких температурах їх обмін речовин помітно сповільнюється.

Падіння температури навколишнього середовища від 25 до 18 °С вдвічі знижує активність мух і швидкість їх розвитку, а при уповільненні метаболізму зменшується потреба в їжі. Не виключено, що види дрозофіл, що мешкають в іншому кліматі, ніж D. melanogaster, можуть мати інші «термічні уподобання в їжі.

 Результати цієї роботи, цікаві самі по собі, демонструють, що у різних представників тваринного світу механізми, що відповідають за харчову поведінку, можуть сильно відрізнятися навіть при зовнішній схожості останнього.  Сподобався матеріал? Не забудьте поставити лайк і підписатися! Фото: Drosophila melanogaster. https://commons.
wikimedia.org

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.